fbpx

Turn

Hva er Turn?
Turn er en konkurranseidrett med øvelser i frittstående gymnastikk og i apparatene hopp, bøylehest, skranke, svingstang og ringer for menn og skranke og bom for kvinner.

Alder ca 4-5 år.
Gymnastikk og lek er det beste utgangspunktet for aktiviteter for barn. I konseptet gymlek kombineres gymnastikkens grunnelementer med lek. Dette gir barn allsidig bevegelsestrening og stimulering av grunnmotoriske ferdigheter.

I gymlek trener barna grov- og finmotorikk, kropps- og romorienteringsevnen, koordinasjon, balanse, musikk- og rytmefølelse.

Innføring i turnøvelser.
Her er det ulike trenere på de ulike partiene, og det er ønske om foreldre som kan hjelpe, enten fast, eller på rundgang.


Grunnstigen

Alder 6-9 år.
Idrettens Grunnstige er bygd opp slik at barna har noe å strekke seg mot hele tiden. Gjennom 10 ulike øvelsesgrupper som hver er delt inn i 10 trinn, fra det helt enkle til en ferdig turnøvelse, lærer barna de mest grunnleggende ferdighetene i turn.

Vi bruker ringer, tau, bommer, matter etc. og øver på motorikk.
En øvelse kan være å stå på hodet og en viderefører forlengs og baklengs rulle fra Gymlek. 
En starter også med en forsiktig innføring i trampett.


Frittstående 

Frittstående utfører gymnastene et program til musikk. Det er krav om at det skal være takt og temposkifte i musikken. Programmet skal inneholde gymnastiske elementer (for eksempel hopp/sprang, piruetter, sving, balanse, par- eller gruppeløft). Det skal også inneholde akrobatiske elementer (for eksempel hjul, håndstående, stift, araber, flikkflakk, salto). 

Tumbling

I tumbling utfører gymnastene tre akrobatiske serier til musikk. Seriene skal utføres i strøm (lik avstand mellom hver gymnast). Seriene skal inneholde variasjon i rotasjonsretningene (om tverraksen/salto og lengdeaksen/skru), virtuositet og progresjon i vanskelighet. I en serie skal hver gymnast utføre tre eller flere momenter etter hverandre. Tumbling er en 13-15 meter lang oppbygd bane med sprett i, hvor utøverne ved bruk av tilløp utfører akrobatiske elementer og lander på matter i enden av banen.

Trampett

Trampett er en «minitrampoline» med sprett i, hvor utøverne ved bruk av tilløp og sats utfører akrobatiske elementer i luften før de lander på tykke dynematter. I trampett utfører gymnastene tre akrobatiske serier til musikk. Seriene skal utføres i strøm (lik avstand mellom hver gymnast). Seriene skal inneholde variasjon i rotasjonsretningene (om tverraksen/salto og lengdeaksen/skru), virtuositet og progresjon i vanskelighet, og i minst en av seriene må det brukes et hoppredskap (f.eks. Pegasus).


Henrik Lundekvam, ansvarlig for turn hos CoachYou

Trener i Sotra Sportsklubb der han har hovedansvar for troppsgymnastikken i klubben.

Er også trener for barna mellom syv og ni år i klubben, samt alle fra 13 år og oppover. Trener utøvere på alle nivå, fra nybegynnere til landslagsutøvere. Har vært trener for jenter og gutter i apparat-turn i en årrekke.

Har selv vært utøver i Teamgym (tropp) de siste ti årene.

Andre idretter